A nyári kánikulában, kellemes napfürdőzés közben keveset gondolunk arra, hogy az éltető és jó közérzetünk szempontjából igen fontos napsugarak milyen veszélyeket rejtenek magukban. Szervezetünket az ultraibolya fénysugarak elsősorban a kültakarón keresztül érik, és évtizedeken keresztül összeadódó káros hatásuk is legelőször a bőrön hagy nyomot, létrehozva az öregedés előnytelen jeleiként a ráncokat, festékfoltokat és nem utolsó sorban jelentős szerepük van a bőrrák kialakulásában is.

A bőrdaganatok és a napozás

A bőrrákok különböző típusai igen eltérően viselkednek. Leggyakoribb formája a bőrdaganatoknak a nem gyógyuló bőrsebként megjelenő basalioma, mely az életet nem veszélyezteti, az arcon, szem és orr körül azonban kozmetikailag zavaró, sokszor csak bonyolult plasztikai műtéttel helyreállítható roncsolást okozhat, így jobb mihamarabb orvoshoz fordulni vele.

Általában fájdalmatlan, gyorsan növő, nedvező csomóként jelentkezik a kedvezőtlenebb kórlefolyású laphámrák, mely az esetek egy részében a nyirokcsomókra is ráterjedhet, áttétet képezhet. Időben végzett sebészi kimetszéssel nagyrészt gyógyítható.

Főként a fehér bőrűeket veszélyeztető festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma gyakorisága rohamosan nő világszerte, Magyarországon évente több mint ezer új esetet diagnosztizálnak. A daganat bármely testtájon kialakulhat, sötétbarna vagy fekete, szabálytalan alakú folt, majd csomó gyors növekedése, korábban meglévő festékes anyajegy küllemének hirtelen változása (pl. anyajegy körül kialakult gyulladás, vérzés, nedvezés, színének változása) hívhatja fel a figyelmet a veszélyes kórra. Kezelés nélkül gyorsan terjed, megtámadhatja a nyirokcsomókat és a belső szerveket is. A hirtelen, hólyagos leégést eredményező napozás (főleg gyermekkorban!) a melanoma fontos kockázati tényezőjének számít, azonban bizonyos külső jegyek (világos bőr, szeplők, napérzékenység, világos szem- és hajszín) is meghatározzák a betegségre való fokozott hajlamot. A melanoma nemcsak a napimádók, de a rendszeresen szoláriumozók között is jóval gyakoribb.

Miután a melanoma csaknem összes kockázati tényezője összefüggésben áll az elszenvedett ultraibolya sugárzás mértékével, a napfényvédelem alapvető szerepet játszik a betegség megelőzésében. Fontos a magas faktorú fényvédő krémek használata mellett a nyári időszakban a megfelelő ruházat, kalap és napszemüveg viselése, a déli órákban való napozás és a rendszeres szoláriumozás kerülése.

A bőrdaganatok és a napozás

A bőrdaganatok és a napozás

A festéksejtes bőrdaganat korai stádiumban sebészi kimetszéssel jól gyógyítható. Előrehaladott betegségben, áttétek esetén azonban a sikeres gyógyítás esélye a kemoterápiás utókezelés mellett is jóval kisebb. Bár a melanoma megfelelő vizsgálattal időben felismerve gyógyítható, hazánkban mégis évente több mint 300 ember hal meg festékes bőrrákban, mert nem keresi fel időben bőrgyógyászát.

Dr. Oláh Judit, Dr. Gyulai Roland
bőrgyógyász - klinikai onkológus szakorvosok

 

 

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólásával Ön elfogadja a portál felhasználási feltételeit. Bárki hozzászólhat, de a hozzászólása csak regisztrált felhasználóknak jelenik meg automatikusan. Bejelentkezés nélküli hozzászólások csak az adminisztrátor jóváhagyása után jelennek meg.


Biztonsági kód
Frissítés