Harangszentelés volt Alsóújlakon

38 évig nem szólt harang az új temetőben Mindenszentek napján.

Harangszentelés volt AlsóújlakonNem mindennapi esemény volt Alsóújlakon Mindenszentek napján. Az önkormányzat új haranglábat állíttatott a temetőben. Új vezérkeresztet is avattak.

A történet 2014. évre nyúlik vissza. Németh Tibor polgármester javaslatára a képviselőtestület tavaly nyáron döntött arról, hogy harangot készíttet az új temetőbe.

(A képre kattintva galéria nyílik meg) ***Fotók: Németh Balázs***

Felkeresték Gombos Miklós harangöntő mestert, hogy öntsön a község temetőjének egy új harangot. Az őrbottyáni műhely, talán az utolsó, ahol a mai Magyarország területén még harangot öntenek. A harang ez év nyarán elkészült. Ezen a héten felépült a harangláb is. A robusztus építmény tölgyfából készült, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

A régi vezérkereszt helyett szintén újat készíttettek, mivel 2014. évben kidőlt és ideiglenesen volt csak megerősítve. Az új kereszt, közelebb került a bejárathoz, ezzel együtt minden, a temetőbe látogatóhoz is közelebb kerül. Így a harangláb, a régi kereszt helyére kerülhetett. Mindkettő Frigy Tibor vasvári vállalkozó munkája. A ravatalozó előtti pergola tetejére 3 db, a szentháromságot jelképező kereszt került, melyet id. Németh Tibor készített.

A harang bronz ötvözetből készült. Érdekes tulajdonsága, hogy 78%-a réz és 22%-a ón, úgymint a levegőt alkotó elemek aránya. Súlya 22 kg. Átmérője 35 cm.

A harangon a következő felirat olvasható:

„Isten dicsőségére, elődeink elmékére öntetett engem Alsóújlak Község Önkormányzata és lakossága. Öntötte Gombos Miklós harangöntő mester.„

A harang egyik oldalán a magyar címer a másik oldalán a feszület látható.

A polgármester beszédében hangsúlyozta. hogy szóljon ez a harang, Isten dicsőségére és elődeink emlékére, ezen a napon minden évben. De az év többi napján temetésekkor, halottainkat utolsó útjára kísérve, minél kevesebbszer szólaljon meg. Gombos Miklós is ezzel a kívánsággal indította útjára a harangot, mikor a polgarmester családjával személyesen utazott fel érte Őrbottyánba.

Harangszentelés nem sűrűn van egy falu életében. Legutóbb több mint 40 éve volt, amikor Alsóújlakon a Szent István tiszteletére emelt templom új harangot kapott.

A polgármester beszéde után a Marselinus Ghie - Marcel atya - szentelte meg a keresztet és a harangot.

Marcel Atya Indonéziából került Magyarországra, 2014. nyár óta vezeti a Vasvári plébániát.

Sok hívő jött el temetőbe e rendkívüli eseményre.

Míg a felszentelt harang végső helyére került, a helyi rózsafüzér társulat tagjai énekeltek. A szózat felhangzása után első ízben kondult meg a harang. A szertertás végén közösen elénekelték a himnuszt.

Legyen e harang az emlékezés záloga minden alsóújlaki kötődéssel rendelkező keresztény ember számára.

Szóljon hozzá!

Hozzászólásával Ön elfogadja a portál felhasználási feltételeit. Bárki hozzászólhat, de a hozzászólása csak regisztrált felhasználóknak jelenik meg automatikusan. Bejelentkezés nélküli hozzászólások csak az adminisztrátor jóváhagyása után jelennek meg.


Biztonsági kód
Frissítés