Mi lesz veled Logopédia

Tájékoztatás a logopédia körül kialakult helyzet állásáról.

Szeptember 30-án a települési polgármesterek egyeztettek a szakszolgálattal. Minden település vezetője egyhangúlag foglalt állást azért, higy a logopédusoknak igen is ki kell menni az óvodákba megtartani a foglalkozásokat.

Az illetékes tankerület vezetője, és a szakszolgálat vezetője egyaránt úgy foglalt állást, hogy nem biztos hogy tudják biztosítani a szolgáltatást akkor, ha ki kell járniuk az intézményekbe. A vita eredménytelenül zárult. A jövő héten egyeztetés kezdődik a településeken. Alsóújlakra kedden jön a szakszolgálat. Az előzetes egyeztetés után Alsóújlak felajánlja a logooédiai ellátás heti egy alkalommal történő biztosítására a helyi orvosi rendelő várótermét, ahol a logodépiai foglalkozáshoz szükséges eszközöket biztosítja.

A helyzet rendezéséig ezen a héten a Kámi falugondnoki busz segítségével oldottuk meg a gyermekek bejutását Vasvárra.

A múlt heti egyeztetésen elhangzottak alapján ez tűnt egyedüli megoldásnak, hiszen ha nem ezt tesszük akkor az ellátás e héten nem tudott volna elindulni. De ez csak átmeneti állapot.

Nem tartjuk szerencsésnek semmilyen formában az óvodai időben történő rendszeres utaztatást. A szülő a gyermekeket az óvódában az óvónőkre bízza, akik mindaddig tartoznak felelősséggel, amíg a szülő haza nam viszi a gyermeket. A logopédiai ellátás nem szabad, hogy a szülők összefogása által a gyermekeket felváltva történő szállítással oldják meg. A falubusz sem megoldás, hiszen a 600 fő feletti településeken ilyen nincsen, és nem lehet egy heti rendszerességű szolgáltatást másik település buszával garantáltan megoldani. Ráadásul a buszon történő szállítás csakis Óvónó kísérete melett lehetséges!

Mindent elkövetünk, hogy a szakszolgálat megértse, hogy a hosszú távú megoldás az, ha a logopédus továbra is kijár a településkre. Ehhez ajánljuk együttműködésünket. Ahol nem megfelelők a feltételek ott biztos, hogy az önkormányzat hajlandó ennek érdekében erőfeszítést tenni. Alsóújlak biztos hogy megtesz mindent azért, hogy az 5 éves gyermekeinknek ne kelljen rendszeresen utazni a logopédiai ellátásért. Az október 7 -i egyeztetésen már a gyermekek fogadására alkalmas nagy, csendes, világos, fűtött helyiséget mutatunk be, ahol zavartalanul működhet az ellátás, az óvoda udvarától 30 méterre.

Németh Tibor polgármester

Szóljon hozzá!

Hozzászólásával Ön elfogadja a portál felhasználási feltételeit. Bárki hozzászólhat, de a hozzászólása csak regisztrált felhasználóknak jelenik meg automatikusan. Bejelentkezés nélküli hozzászólások csak az adminisztrátor jóváhagyása után jelennek meg.


Biztonsági kód
Frissítés