Együtt ünnepeltek az elszármazottak

Együtt ünnepeltek az elszármazottakSzeptember elsején tartották községünkben az elszármazottak találkozóját. A programra nagyon sok, korábban Alsóújlakon élő vendég jött el. Sokan elhozták családtagjaikat is. Alsóújlak Község Önkormányzata és a szervezők, örömüket fejezik ki, hogy közel 100 elszármazott eljött a rendezvénye. Ígérik, hogy lesz folytatás.

ELÉRHETŐ A FOTÓ GALÉRIAÉS A HANGANYAG A CIKKEBE BEÁGYAZVA MEGHALLGATHATÓ

Délelőtt szentmisével kezdődött a program. Dóka Ferenc, a községből elszármazott plébános celebrálta a misét.

Ezután a kultúrházban Németh Tibor polgármester köszöntötte a vendégeket. Beszédében az összetartozás fontosságát emelte ki. Ritka lehetőség a községből elszármazottak részére, hogy ilyen sokat együtt lehetnek. Régen a búcsúk betöltötték e szerepet, hiszen szinte minden családhoz megérkeztek a rokonok és délután a kocsmában ott volt szinte az egész falu. Mára ez megváltozott. Alsóújlak Község Önkormányzata ezzel a találkozóval teszi ezt lehetővé, hangsúlyozta a polgármester.

Elmondta, hogy a Hujber Márta kereste meg az önkormányzatot az ötlettel és ezután indult a szervezés. Összeállt egy jó szervező csapat, akiknek köszönhetően sikerült e színvonalas rendezvényt megvalósítani. Köszönetet mondott mindeninek a szervezésért. {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/ksznt_polgrmester{/mp3}

Utána Baumgartner Panna verssel köszöntötte a részt vevőket. {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/vers_baumgartner panna{/mp3}

Kovács Imréné is köszöntötte az elszármazottakat {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/anni ksznt{/mp3}, majd ezután énekelt az Alsóújlaki Kórus {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/alsjlaki krus{/mp3}, táncoltak az iskolások, Nagy Ibolya is eljött énekelni.

A Gitta tanító néni és Szabó Gyuláné elmondták Káldi Ilona (Vajas Ilonka néni) 3 versét.

Délután a jó hangulatról a Kánya Duó gondoskodott. Éjfélig tartott a mulatás.

Az önkormányzat meghívta ebédre az elszármazottakat. A Vasvári Berek Vadásztársaság támogatásából a Varga Márton vezette főző csapat finom pörköltet főzött.

A délutáni programokon részt vehetett a lakosság is. Sajnos közülük kevesen jöttek el, ami talán az időjárásnak is betudható.

A vendégek közül sokan hoztak édes és sós sütiket, sőt borból és sörből üdítőből is bőven jutott mindenkinek, de aki erősebbre kívánt, megkóstolhatta az öreghegyi körte pálinkát, vagy keserű likőröket is. A zsíros kenyérből is jól fogyott. Nem elhanyagolható szempont, hogy mindez ingyen volt mindenki számára. Az ételt és italt, a zenekart a szervezők finanszírozták magánforrásból. Alsóújlak Község Önkormányzata a kenyeret, a savanyúságot, és pörkölthöz hozzávalókat finanszírozta.

Különleges színfoltja volt a napnak egy kiállítás, ami a községről 40-es 50-es években készült akvarelleket mutatta be. A képeket Jálics János festette. A képeket kizárólag e rendezvényre kapták kölcsön a szervezők. A kiállítást a festő fia Jálics Gyula nyitotta meg. Ő elhozta Alsóújlakra saját fafaragásait is. Elmesélte Alsóújlaki nyaralásai élményeit, és arról is beszélt, hogy édesapja miként festette meg a sok-sok képet Alsóújlakon. {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/jlics gyula beszde{/mp3}

A kiállítás hivatalos megnyitója Vasváron lesz és szeptember 14-től látható a Vasvári Múzeumban.

A rendezvényen Szigeti Tibor községünk díszpolgára is részt vett. Előadásában munkásságáról beszélt. Előadta könyvei történetét. Gyűjtő munkáját tovább folytatja, így az eddig 19 könyvből álló sorozata továbbiakkal bővülhet. {mp3 width="100" height="10"}elszarmazottak/szigeti tibor beszd{/mp3}

„Kivetítőn a múlt” címmel egész nap régi képeket vetítettek a 4 m2-es vászonra a színpadon. Életképek voltak láthatók az elmúlt 50 év képeiből.

Alsóújlak Község Önkormányzata bővíteni szeretné e gyűjteményt és felkéri a lakosságot és az elszármazott rokonokat, hogy a aki szívesen rendelkezésre bocsátana régi képeket juttassa el az önkormányzathoz, ahol számítógépre történő másolás után a képet azonnal visszakapja.

E képek a következő rendezvényen már láthatók lesznek a kivetítőn.

 

Alsóújlak Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki a szervezésért

·         Hujber Mártinak a kezdeményezésért és a rengeteg étel ital felajánlásért.

·         Vasvári Bereg Vadásztársaságnak a hús felajánlásért

·       Az Óvoda konyhásai részére a segítségért

·       A közmunkások részére a krumpli pucolásért és rendezkedésért

·       Dóka Ferenck plébános úrnak, hogy elfogadta a meghívást és Szentmisét mondott

·         Pusztai Edina részére, aki a Szentmisén énekelt és orgonált

A szereplőknek a színvonalas műsorért:

·         Újlaki kórusnak, Kovács Imrénének felkészítésért)

·         Táncoló talpak csapata részére és Vargáné Edina részére segítségért

·         Nagy Ibolya részére aki hangjával elkápráztatta a közönséget

  • A versmondóknak: Baumgartner Panna, a Gitta tanító néni, Szabó Gyuláné

·         Az asztalokért Pusztai Antal részére

·         Gerencsér László részére az éttermi felszerelésekért

 

• Mindenkinek a finom süteményekért és pogácsákért

Külön köszönet azoknak a fiatal asszonyoknak akik eljöttek berendezni a termet, a rendezvényen egész nap sürögtek forogtak, felszolgálták az ételt, italt, kenték a zsíros kenyeret, ahol segítségre volt szükség, ott voltak.

Szóljon hozzá!

Hozzászólásával Ön elfogadja a portál felhasználási feltételeit. Bárki hozzászólhat, de a hozzászólása csak regisztrált felhasználóknak jelenik meg automatikusan. Bejelentkezés nélküli hozzászólások csak az adminisztrátor jóváhagyása után jelennek meg.


Biztonsági kód
Frissítés