Földhasználat bejelentése

 Felfüggesztette a kormány a zárkertek földhasználati bejelentés kötelezettségét!

altKinek kell bejelenteni a földhasználatot, és mit kell tennie annak, aki az elmúlt években már bejelentette földhasználatát? 

Ezekre a kérdésekre kívánunk alábbi cikkünkben választ adni.

Fontos!

2013. április 30-ig minden olyan területet, amely a tulajdonai lapja szerint rendelkezik aranykorona értékkel, be kell jelenteni a földhivatalnál.

Bejelentésre a földhasználó köteles. A törvény értelmében földhasználó az is, aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik és annak használatát nem engedte át más személy részére. Az átengedéshez haszonbérleti földhasznáati szerződés szükséges. Szóbeli megállapodások nem fogadhatók el.

A kormány 2013. március 13-i ülésén országosan felfüggesztette a zártkerti területek bejelentési kötelezettsét, arra az esetre ha a tulajdonos saját maga használja a földterületet..  Az ügyben törvény módosítás várható, mellyel véglegesen megszűnik a zártkertek bejelentési kötelezettsége, abban az esetben ha a tulajdonos saját maga használja a földterületet..

Az eljárások felfüggesztése csak azokban az esetekben áll fenn, amikor a zártkerti ingatlan tulajdonosa termőföldjét maga használja, vagyis ezekben az esetekben a tulajdonosnak a saját használatát nem kell bejelenteni. Az ettől eltérő használat bejelentése azonban továbbra is terheli a földhasználót, aki tehát zártkerti termőföldet haszonélvezeti jogánál fogva, vagy haszonbérlőként használ, bejelentést kell tennie.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak a zártkerti termőföldekre vonatkozik, a külterületi termőföldek bejelentési kötelezettsége változatlan. Termőföld e tekintetben, ami a tulajdoni lapon aranykorona értékkel szerepel.

Minden külterületi szántó, rét, kert, legelő, szőlő, gyümölcsös, nádas, fásított terület (nem erdő) bejelentés köteles.

Nem kell bejelenteni a lakótelkek mögötti, ún. kertalja területeket, ha azok belterületen helyezkednek el és nincs aranykorona értékük.

A bejelentő lap innen letölthető Word és PDF formátumban.

 Földhasználati bejelentési adatlap    word  pdf

 

 

 


Azok akik korábban már kötelesek voltak bejelentésre (a hektár felleti területek) azok számára is kötelező 2013. április 30-ig az alábbi adatok bejelentése:

 

Valamennyi ingatlanügyi hatóságnál (továbbiakban: járási földhivatalnál) regisztrált földhasználó köteles bejelenteni: 

a) magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítóját (személyi számát) és az állampolgárságát,

b) gazdálkodó szervezet földhasználó esetében pedig a statisztikai azonosítóját.

Be kell nyújtani magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót.

E bejelntéseket az alábbi űrlapokon lehet megtenni:

 Földhasználati azonosító adatközlési adatlap    word  pdf

 

 

 

A szükséges nyomtatványokat az önkormányzatnál is be tudják szerezni.

A bejelentéssel kapcsolatos információk megtalálhatók a Földhivatal és a Vas megyei Kormányhivatal honlapján.

Szóljon hozzá!

Hozzászólásával Ön elfogadja a portál felhasználási feltételeit. Bárki hozzászólhat, de a hozzászólása csak regisztrált felhasználóknak jelenik meg automatikusan. Bejelentkezés nélküli hozzászólások csak az adminisztrátor jóváhagyása után jelennek meg.


Biztonsági kód
Frissítés